Tjae, nogen vil jo nok sige, at det er der ikke noget nyt i, men her tænker jeg nu på de situationer, hvor Windows er begyndt at opføre sig ekstra dårligt. Og enten føler du dig ret overbevist om, at der ikke er tale om virus eller også kører den så dårligt, at du ikke engang kan starte et antivirus program.
Sandsynligheden taler så for, at der er gået et eller andet galt ved Microsofts sidste opdatering af Windows og din bedste hjælper i denne situation er systemgendannelse (Skriv systemgendannelse i Windows søgeboksen).
Men der kan også ligge dårlige og halvdårlige programmer og konfigurationer gemt andre steder i Windows og så kan du få brug for at køre nogle programmer, der hjælper med at rydde op i den slags.
Metode 1: Brug Kontrolprogram til systemfiler
Kør Windows indbyggede scanning for fejl i systemfiler: Åbn et kommando vindue som administrator:
Skriv CMD i Windows søgeboksen og højreklik og vælg Kør som administrator på det fundne program cmd.exe. Så får du et kommandovindue, hvor du kan “helbrede” din Windows installation.
Skriv sfc /scannow og tryk på Enter/Retur tasten.
Microsoft har en mere detaljeret vejledning her.
Metode 2: Brug DISM programmet til kontrol af opdatering
Med Windows indbyggede DISM (Deployment Image Servicing and Management) har du en anden metode til at tjekke om programmerne i Windows styresystemet hænger ordentligt sammen.
Åbn et kommando vindue som administrator: Skriv CMD i Windows søgeboksen og højreklik og vælg Kør som administrator på det fundne program cmd.exe.
Skriv disse to linier og tryk på Enter/Retur efter hver linje.:
DISM /Online /Cleanup-image /Scanhealth
DISM /Online /Cleanup-image /Restorehealth
Genstart derefter din PC og se om det har hjulpet.
Microsoft har en mere detaljeret vejledning her.
Metode 3: Ny brugerkonto
Hvis du stadig oplever problemer, kan det være din brugerprofil, der er beskadiget. Start Windows op i Fejlsikker tilstand (Windows 7: Tryk på F8 tasten under opstart – Windows 10: Hold på Skiftenøglen, når du klikker på Genstart og vælg Fejlsøgning – Avanceret – Opstartsindstillinger – Fejlsikker tilstand når du får muligheden)
Når du kører i Fejlsikker tilstand kan du gå ind i kontrolpanelet (Windows Søg – Kontrolpanel) og vælge Bruger konti. I Windows 7 vælger du “Administrer en anden konto” og “Tilføj ny” – i Windows 10 skal du en omvej omkring Familie og andre brugere – Brugerkonto – Administrer konti – Tilføj ny. (Altså lige nu – næste gang, der kommer en opdatering til Windows 10 kan det jo være Microsoft har flyttet eller omdøbt noget af det igen).
Opret den nye konto, genstart PC’en og log ind på den nye konto og se om det har løst dit problem.
Se evt Microsofts vejledning her: support.microsoft.com da-dk you-receive-a-the-user-profile-service-failed-the-logon-error-message
Metode 4: Reinstaller Windows
Hvis reparationerne ikke hjælper kan du reinstallere Windows. Du finder installationskit til Windows 10 her: .microsoft.com/da-dk software-download/windows10